Potpisan nastavak saradnje sa Ministarstvom odbrane BiH

Fondacija Dogs Trust BiH nastavlja sa podrškom Ministarstvu odbrane BiH kroz finansiranje i provođenje sterilizacije i dodatne veterinarske obrade napuštenih pasa koji borave na lokacijama Oružanih snaga BiH diljem zemlje, u skladu sa državnim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja. 

Protokol o nastavku saradnje koja je počela još 2021. godine, su u srijedu, 10.5.2023. godine potpisali Ministar odbrane BiH, Zukan Helez, i direktorica međunarodnog odjela Fondacije Dogs Trust, Karen Reed. 

Pored obrade pasa koji žive u krugovima OS BiH, novi Sporazum predviđa i finansijsku podršku Fondacije Dogs Trust u unapređenju smještaja deminerskih pasa OS BiH.

Ministar Helez izrazio je zadovoljstvo ovom saradnjom i zahvalio se Fondaciji Dogs Trust na desetogodišnjem zalaganju za humano i zakonsko rješavanje pitanja napuštenih pasa u BiH, dok je g-đa Reed naglasila veliki značaj koji saradnja sa Ministarstvom ima za postizanje trajnog rješenja.

Fondacija Dogs Trust je od oktobra 2021. godine uspješno povela sterilizaciju/kastraciju, čišćenje od crijevnih parazita, vakcinaciju protiv bjesnila, te označavanje napuštenih pasa na lokacijama OS BiH u Bileći, Butilama, Palama, Bihaću i Čapljini, dok se u narednom periodu očekuje prikupljanje informacija i širenje ovih kampanja na druge lokacije. 

Više o Dogs Trust rezultatima, kao i programima i načinu kako ih i vi možete iskoristiti, saznajte na https://dogstrust.ba/.