Dogs Trust: Ubistvo nedužnog psa u Fojnici zločin je prema cijeloj zajednici

Obraćamo se u povodu brutalnog, okrutnog, te moralno i zakonski neprihvatljivog nedjela koje je počinjeno nad potpuno nedužnim psom u Fojnici u nedjelju 11.06.2023. godine.

Fotografije koje smo zaprimili a koje su i objavljene na nekim medijima, radi istinski uznemirujućeg sadržaja ne objavljujemo na našim kanalima.

Kako smo obaviješteni, dežurni veterinar i policija su izašli na lice mjesta i izvršili detaljan uviđaj, a tijelo psa je na zahtjev Tužilaštva prevezeno na Veterinarski fakultet u Sarajevu na obdukciju.

Ovim putem zahvaljujemo policijskoj upravi Fojnica, Tužilaštvu, kao i veterinarskoj zajednici i lokalnim udruženjima na ažurnoj reakciji na ovaj bezdušni, neodgovorni i jezivi čin kojim je upotrebom vatrenog oružja u centru naseljenog grada, tendenciozno i bez ikakvog povoda usmrćen nedužni pas, a čime su u opasnost dovedeni i građani koji su lako mogli stradati od istog oružja.

Istovremeno ih pozivamo da jednako ažurno pokrenu sve zakonske mjere kako bi se počinilac suočio sa posljedicama ovog krajnje neljudskog nedjela, te da o tome obavijeste javnost i napomenu da je bilo koji neadekvatan odnos prema životinjama neprihvatljiv i zakonski kažnjiv, i da neće biti tolerisan.

Okrutnost prema životinjama je alarm za cijelo društvo, te je ključno da se bilo šta slično ubuduće spriječi kroz dosljedno provođenje državnog Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja i promoviranje neophodnosti humanog pristupa u rješavanju problema napuštenih pasa.

Dogs Trust kroz svoje programe koje u potpunosti finansira već 11. godinu u BiH, ulaže značajne napore i sredstva da se dobrobit pasa unaprijedi trajno i sistemski kroz provođenje humanih mjera upravljanja populacijom pasa koje propisuje Zakon, a koje su ključ dobrostanja cijele zajednice.

Odgovorno držanje pasa i human odnos prema psima koji su na ulici samo jer su ljudi neodgovorni, uslov su sigurne i sretne zajednice.

Stoga još jednom pozivamo nadležne institucije ne samo da reaguju na ovakva nedjela, nego i da podrže mjere preveniranja neodgovornog i nehumanog, a posebno brutalnog odnosa prema životinjama, te da iskoriste značajnu podršku koju pružamo u želji da dođemo do zajedničkog cilja – da svi psi žive sa svojim odgovornim vlasnicima, a ne napušteni na ulici. Pas koji je sa velikim razlogom proglašen čovjekovim najboljim prijateljem to sigurno zaslužuje!