Osnovne komande u slikama uz upute: Najvažnija komanda za sigurnost psa – dođi!

Ova komanda je nešto najvažnije čemu možete naučiti svog psa za njegovu sigurnost. Ako se odlučite da naučite svog psa samo jednu komandu, neka to bude ova! Ako se pas vrati kada ga pozovete, to će mu omogućiti ne samo da dobije neophodnu vježbu bez povoca već će biti bezbjedniji ako ga pustite tamo gdje se nalaze drugi psi bez nadzora, blizu puta ili bilo koje druge potencijalne opasnosti.
  1. Za vježbu komande “dođi” koristite povodac dužine do 5 m. Kada se pas udalji od vas, zaustavite se, pozovite ga imenom, izgovorite komandu “dođi” i pokažite mu da za njega imate njegovu omiljenu nagradu. Za početak ga nagradite direktno iz ruke.
  2. Kada vaš pas savlada ovaj prvi korak, nagradu spustite na pod između vaših nogu, jer će tako vaš pas prići spuštene glave i doći tačno ispred vas.
  3. Kada pas posegne za nagradom koja se nalazi na podu između vaših nogu, kratko mu dohvatite ogrlicu ili ga pomazite.
Koristan savjet: tokom podučavanja ove komande možete se lagano kretati unazad tako da psu izgleda kao igra, što mu može biti zanimljivo. Zapamtite, obučavanje vašeg psa u ovoj ili bilo kojoj drugoj komandi treba da bude opušteno i u vidu igre, te samim tim zabavno i za vašeg psa i za vas. Kada vježbate ovu komandu na otvorenom, obavezno koristite povodac. Tek kada ste sigurni da je pas dobro naučio komandu “dođi” i da je spreman da ga pustite s povoca, uradite to, ali samo negdje gdje procijenite da nema opasnosti.